Hvor gør mine tænder ondt?

29 august 2021
Lykke Holzmann Søby

Der kan være mange grunde til at man får tandpine. Det kan selvfølgelig være huller i tænderne, eller andre ganske almindelig ting, der gør at du har en ulidelig smerte i munden. Men der er også mange andre årsager, som du måske ikke har tænkt over.

Skærer du tænder?

Hvis du er en af dem der skærer tænder, kan du have ondt i munden på grund af at dine tænder slides ved emaljen. Hvis du er under meget stress, ligger du måske og bider tænderne sammen om natten uden selv at indse det. Hvis dette er tilfældet, kan du med fordel ringe til din tandlæge og finde ud af om en tandskinne er det der skal til for at beskytte dine tænder.

For meget mundskyl

Ligesom du kan børste tænder for hårdt, kan du også overdrive det med mundskylning. Det skyldes, at mundskyl gør et godt stykke arbejde med at give en dyb rensning. Når du giver din mund en omgang mundskyld flere gange om dagen, kan de syrer, som nogle mundskylninger indeholder, skade emaljen på dine tænder.

Du er gravid

Tillykke, du skal have et barn! Graviditet øger dine chancer for at få tandkødsbetændelse og huller. Hvis dit tandkød er blevet følsomt, eller du bløder, når du børster tænder, skal du muligvis overveje at se din tandlæge snarest.

Din kost er for sur

Fødevarer med et højt indhold af syre, såsom kaffe, citrusfrugter og sodavand, slider tandemaljen hurtigere og gør tænderne mere udsatte og følsomme. Hvis du kaster meget op, kan mavesyren i opkastet også skade dine tænder. Dette er almindeligt, hvis du lider af en reflukssygdom (GERD) eller bulimi.

Rokketænder

Selvom rokke- og nye tænder, der vokser ud, typisk forekommer hos børn og unge voksne (når deres visdomstænder kommer), er det faktisk ikke ualmindeligt, at voksne også får midlertidig tadpine fra tænder i bevægelse. For eksempel, hvis dine visdomstænder aldrig blev fjernet, eller du har en overfyldt mund, kan dine tænder justeres fra tid til anden og det forårsager smerte. Heldigvis kan denne smerte normalt lindres ved at tage ibuprofen eller andet smertestillende håndkøbsmedicin.

Spørg din tandlæge i næstved, hvis du vil vide mere om hvordan du passer bedst på dine dyrebare bisser. 

Flere Nyheder